Чарлз Дьон Хаффам Дикенс (ааҥл. Charles John Huffam Dickens [ˈtʃɑrlz ˈdɪkɪnz]; 1812, олунньу 71870, бэс ыйын 9 ) диэн Виктория кэминээҕи биллиилээх Англия суруйааччыта, новелиhа. Тыыннаах эрдэҕинэ ааҥыл тыллаах суруйааччылартан саамай ааҕыллар суруйааччы буолбута. Аан дойду литэрэтиирэтин классига, XIX үйэ бөдөҥ прозаиктарыттан биирдэстэрэ. Диккенс айар үлэтин реализм чыпчаалынан ааҕаллар, ол эрээри кини айымньыларыгар ап-хомуһун, остуоруйа эмиэ көстөр.

Чарлз Дикенс
Charles Dickens - Project Gutenberg eText 13103.jpg
Төрөөбүтэ Чарлз Дьон Хаффам Дикенс
Олунньу 7, 1812
Портсмут, Ааҥл Сирэ
Өлбүтэ Бэс ыйын 9, 1870
Гэдс Хилл, Кент, Ааҥл Сирэ
Идэтэ Новелист
Бэлиэ үлэлэрэ Oliver Twist, A Christmas Carol, A Tale of Two Cities, David Copperfield, Great Expectations, Bleak House, Little Dorrit
Илии баттааhына Charles Dickens Signature.jpg

Портсмут куоракка төрөөбүтэ. Хайэм диэн сиргэ өлбүтэ.

Ордук биллэр арамааннара: «Посмертные записки Пиквикского клуба», «Оливер Твист», «Николас Никльби», «Дэвид Копперфилд», «Холодный дом», «Повесть о двух городах», «Наш общий друг», «Тайна Эдвина Друда».

БиблиографиятаУларыт

  • Sketches by Boz (1836)
  • The Pickwick Papers (1836)
  • Oliver Twist (1837-1839)
  • Nicholas Nickleby (1838-1839)
  • The Old Curiosity Shop (1840-1841)
  • Barnaby Rudge (1841)
  • American Notes (1842)
  • A Christmas Carol (1843)
  • Martin Chuzzlewit (1843-1844)
  • Dombey and Son (1846-1848)
  • David Copperfield (boek)|David Copperfield (1849-1850)
  • A Child's History of England (1851-1853)
  • Bleak House (1852-1853)
  • Hard Times (1854)
  • Little Dorrit (1855-1857)
  • A Tale of Two Cities (1859)
  • Great Expectations (1860-1861)
  • Our Mutual Friend (1864-1865)
  • The Mystery of Edwin Drood (бүтүүтэ суох, 1870)